İstifa eden memurlar da isteğe bağlı prim ödeyebilir

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 02 Ağustos 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ali Tezel/ [email protected]

T.C. Emekli Sandığı'na tabiyim ve 05.01.1987 tarihinde işe girdim halen çalışıyorum. 01.01.1967 doğumluyum ve bayanım. Şu anda istifa etsem emekliliği hak ediyor muyum? İşi bıraksam kaç yıl beklerim emekli olabilmem için? Kadınlarda çalışma süresi 20 yıl olarak biliyorum. Ali Bey bir de T.C. Emekli Sandığı'ndan ayrılanlar oraya dışardan isteğe bağlı veya başka şekilde prim ödeyip emekli olunabilinir mi? İ. Karaca

Hanımefendi, evet bayan memurlar 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu gereğince en az 20 tam yıl prim ödemek zorundadırlar ama emekli olabilmeleri için de 4447 ve 4759 sayılı Kanunlar gereğince belirli bir yaşı da tamamlamaları gerekir. Sizin gibi 05.01.1987 günü işe başlayan bayanlar 43 yaşını tamamlayınca (ki siz 01.01.2010 günü) emekli olup hem emekli aylıklarını hem de ikramiyelerini alabilirler. Öte yandan yine 5434 sayılı Kanun'un 12'nci maddesine 17.09.2004 tarih ve 5234 sayılı Kanunla eklenen paragraflar gereğince, ?657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak en az on yıl çalıştıktan sonra, memurluktan çıkarılmış olanlar ile aynı Kanun'un 96'ncı maddesi kapsamına girenler ve anılan Kanunun 48'inci maddesinin (A) bendinin (5) numaralı alt bendinde aranan nitelikleri kaybedenler hariç olmak üzere herhangi bir nedenle memurluktan ayrılmış olanlar, memurluktan ayrıldıkları tarihten itibaren altı ay içinde yazılı olarak Sandığa başvurmaları ve emeklilik keseneği ve kurum karşılıklarını ait olduğu ay içinde Sandık hesabına yatırmaları şartıyla başvuru tarihini takip eden aybaşından itibaren Sandıkla ilgilendirilirler. Sandığın diğer iştirakçileri de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olanlar ile aynı esaslar çerçevesinde bu uygulamadan yararlanabilirler. Bunların emeklilik keseneklerine, emeklilik keseneğine esas aylık, derece ve kademeleri ile ayrıldıkları göreve ilişkin ek göstergeleri esas alınır ve Sandığa emekli keseneği ödedikleri her yıl için bir kademe ilerlemesi ve eğitim durumları itibariyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre yükselebilecekleri dereceyi geçmemek şartıyla her üç yıl için bir derece yükselmesi uygulanır. Ancak, bu süreler, tekrar Sandığa tabi bir göreve başlayanlar için de geçerli olmak üzere emeklilik ikramiyesinin süre ve miktar yönünden hesabı ile kazanılmış hak aylıklarının tespitinde dikkate alınmaz. Bu şekilde Sandıkla ilgilendirilenler bu Kanun'un uygulanmasında isteğe bağlı iştirakçi olarak kabul edilirler.?

1999 yılında çıkarılan 4447 sayılı Kanun ve bu Kanun'un bir kısım maddelerinin iptalinden sonra çıkarılan 4759 sayılı Kanun gereğince memurları emekliliğinde erkek iseler 25 ve kadın iseler 20 tam yıl kesenek-prim ödemenin yanında bir de belirli bir yaşı da tamamlamaları öngörülmüştür. İşte, bu Kanunlar ile birlikte erkekler 25, kadınlar 20 tam yılı tamamladıktan sonra emeklilik yaşları evlerinde beklemek amacıyla işlerinden ayrılabilirler. Emeklilik için gereken yaşı tamamlayınca da emekli aylıkları ile ikramiyelerini alabileceklerdir ki siz de, 20 tam yılı tamamladığınız için isterseniz memuriyetten istifa edip emeklilik yaşınızı evinizde bekleyebilirsiniz ve yaşınızı tamamladığınızda hem ikramiyenizi hem aylığınızı alabilirsiniz. Öte yandan ihtiyacınız olmamakla birlikte yine isterseniz yukarıdaki paragraf gereğince evinizde beklerken dışardan isteğe bağlı prim de ödeyebilirsiniz ama bunu size tavsiye etmem. Bu arada son bir hatırlatmada bulunayım, emekli ikramiyesi alınabilmesi için en son ayrıldığınız sosyal güvenlik kurumunun T.C. Emekli Sandığı ve memuriyet olması gerekir. Eğer, evinizde emekliliği beklerken sıkılır, bir gün dahi olsa SSK'lı veya Bağ-Kur'lu olursanız emekli ikramiyenizi kaybedersiniz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber